tisdag, juni 28, 2005

Noble Man Dave

Crusaders Cross, en ny Dave Robicheaux story är på ingång ! Jag älskar rättrådige Dave och hans sjaskige kumpan Clete Purcell. . Har inte alls samma känslor för Burke´s andra hjälte , Billy Bob Holland. Den senaste - Red Ponnies - ligger fortfarande oläst i hyllan. Crusaders Cross kommer till Sverige den 12 juli.

måndag, juni 27, 2005

Allan Guthrie- Kiss Her Goodbye (English)

Hade tänkt mig att bara skriva om böcker jag gillar på denna blogg.... men det sprack. Jag är nämligen inte speciellt förtjust i skotten Guthrie andra novell, Kiss her goodbye. Trots alla goda vitsord från bland andra Ian Rankin, Ken Bruen och Bill Pronzini.Trots stilfull titel. Trots det jättesnygga omslaget ( dont judge a book by its cover !!!) så blir jag besviken ...
Har tidigare nämt HARD CASE CRIME serien med de supersnygga Pulpomslagen. Allan Guthries novell ingår alltså i den serien. Varför förstår jag inte riktigt. Visst, det är "hard-boiled" så det räcker till och blir över.
Guthrie försöker vara såå tuff, så smart i dialogen, så svartsynt , så lika sin amerikanska original att det blir störande. Faktiskt känns det till och från som en parodi på gengren. Miljön är Scotland (Edinburgh &Orkney) Men det märkts inte att vi är på skotsk mark. Huvudpersonen - Inkasseraren Joe - har ett irriterande behov av att i tid och otid kasta ur sig fräcka oneliners. Oavsett hur pressad han är så behåller han han "tuffa-kille-stilen och har alltid något smart att säga. Sånt kan bli enerverande och tröttsamt. Och det blir det. Även om Guthrie tonar ner det mot slutet. Det finns antydningar om störningar på det djupare psykologiska planet, men detta utreds aldrig närmare. Synd.Omslaget (av Chuck Pyle) och layouten står för pluspoängen
3/10

måndag, juni 20, 2005

Michael Connelly - The Closers (English)

Detektiv Hieronymous Bosch, son till en prostituerad och uppväxt på den skitigaste bakgatan i Hollywood, är tillbaka för elfte gången. När vi lämnade honom sist (The Narrows) löste han uppdrag på privat basis, realtionen med LAPD var minst sagt iskall.
Nu är det nya tider. LAPD ska tvätta bort smutstämpeln efter Rodney King och alla anklagelser om korruption och rasism. Den nya polischefen vill ha tillbaka mordutredaren Harry Bosch till den nyinrättade avdelningen för sk "Cold Cases" ( därav titeln "The Closers") Många gamla bekanta dyker upp bland annat Cassie Black (Void Moon) , fd.partnern Kiz Rider och Harrys nemesis, Chief Irving. Det är en äldre, mer harmonisk och eftertänksam Harry Bosch. Han är tillbaka i hetluften, fast på nåder. Han är numera också förälder. Inga cigaretter, ingen booze , ingen junk-food. Nåja, en och annan Hot Dog slinker väl nere ,men Harry Bosch har helt klart blivit kostmedveten ! Harry verkar också ha kommit tillrätta med sin besvärliga insomnia. Jag gillar dock Bosch i denna version också. Han är ringrostig och osäker på ett sympatiskt sätt men lika besatt som vanligt. Los Angeles är en lika skoningslös stad som vanligt. Allt är som vanligt, egentligen..
Connelly avslutar med att låta läsaren förstå att ouppklarade mord från och med nu är Harrys livsuppgift , han är verkligen "A New hope for the dead". Jag gillar de flesta Boschböckerna och jag blev inte besviken på denna heller.
7/10

fredag, juni 17, 2005

Sweet Soul Music

George P Pelecanos gillar musik. I snart alla de Pelecanos böcker jag läst finns det gott om plats för musik. Och då menar jag inte klassiskt eller jazz. Pelecanos "soundtracks" består av Rock, R&B & Soul. Basta! Ibland finns det bara där som en lite fingervisning om vilken slags person vi har att görs med. En man kör bil och petar i en kassett med Mott The Hoople och Cockney Rebel i Super-Åttan. Det räcker för att tala om att detta är någon vanlig middle-of- the-road-snubbe, han går definitivt INTE igång av American Top Forty. I Hard Revolution spelar musiken en ganska central roll. Derek Strange, ung afroamerikans polis-rookie , kommenterar det han ser på Washingtons gator i takt med soulen som strömmar ur radion. Det är sextiotal i ett USA som präglas av rasmottsättningar som tillslut leder fram till mordet på MLK. Stämningen är hätsk. Soulstationerna pumpar de senaste hitsen från Motown,Atlantic och Stax. Välkammade Motown med Supremes, Stevie Wonder mfl sägs vara "svart musik gjord för en vit publik, medans däremot Atlantic och Stax är den äkta svarta soulmusiken. Tyngre, sexigare och inte lika lättsmält. Musiken blir oerhört viktig. Pelecanos satte t o m ihop en samling med personliga favoriter som såldes tillsammans med boken under hans signerings-turné. Låtlistan såg ut så här :

1.Don't Fight It - Wilson Pickett
2. Tonight's the Night Solomon Burke
3. Born Under a Bad Sign Albert King
4. A Fool For You The Impressions
5. It Tears Me Up Percy Sledge
6. You Don't Miss Your Water William Bell
7. I Can't Stand Up for Falling Down Sam and Dave
8. I've Been Loving You Too Long (To Stop Now) Otis Redding

tisdag, juni 14, 2005

Bosch, igen..

Brukar inte "bryta av" en bok då jag väl påbörjat den. Visst, det har hänt att en och annan hamnat på hyllan för att aldrig mer öppnas igen. Svenskan Tursten är en sån, jag stod bara inte ut med svenska poliser som dricker Grappa till lunch på pizzerian. Gör man sån i Sverige ?..... . Nä, det gör man inte . Inte ens i Göteborg.
Igår hamnade Peter Robinsons "Past reason hated" på hyllan. Tillfällig, dock. Hade bara hunnit något kapitel när suget efter Harry Bosch blev för starkt. Den nya - The Closers - låg där på hyllan och väntade. HB back in business! Redan i inledningen kommer en hyllning till avlidne noirmästaren, Charles Willlford. Harry jobbar med "Cold Cases" och en beläst kollega kastar ur sig kommentaren - "New hope for the dead" , apropå det faktum att HB tagits till nåder av LAPD. Snyggt !

Söndagsöppet

Favoritbokhandeln, Uppsala English Bookshop, har sympatiskt nog öppet alla dagar i veckan. Var där i söndags och köpte nya Leonard och den senaste Harry Bosch-deckaren. Det fanns en hel del annat av intresse, men plånboken fick bestämma så jag gick hem utan Harlan Cobens senaste och jag avstod även John Connollys, Dark Angel. Är lite nyfiken på John Connolly trots de Hannibal Lecter inspirerade omslagen. Det riktigt lyser s e r i e m o r d och galen psykopat med religiösa övertoner om dem. Men,men... dont judge by the cover !

fredag, juni 10, 2005

Mark Mills - The Whaleboat House (English)

Som jag skrev tidigare så hette denna roman tidigare "Amagansett" , men fick ett nytt namn i samband med att den kom som pocket. Amagansett ligger på Long Island, längst ut på udden, invid det stora havet. Det doftar vild natur, rytande hav och gamla traditioner redan från första sidan. I denna miljö lever de utdöende fiskarsläkterna sida vid sida med de EXTREMT rika och fina familjerna från New York. Det vill säga de bofasta och "turisterna", de som åker ut till sina landställen och tillbringar helgerna i "The Hamptons". Hamptons är ett f.ö ett begrepp som jag tror är mer känt än ursprungstiteln. I alla fall för oss som känner N.Y via Jerry Seinfeld.
Historien utspelar sig på fyrtiotalet, strax efter krigslutet. En socitetskvinna hittas död av två lokala fiskare. En förmodad drunkning, men den nyinflyttade polismannen Tom, han har sina tvivel. En klassisk historia spelas upp. Mord, makt och hämnd. Kvinnan av börd contra mannen av folket. Fattiga & Rika, Herrskap & Tjänstefolk. Traditionellt så det förslår och föga upphetsande. Bitvis bra beskrivningar av fiskarfolket och dess traditioner, men på det stora hela för långsamt för att jag ska blir helt nöjd.

fredag, juni 03, 2005

Flemmings agent double "O" seven

Har aldrig läst en Ian Fleming. För mig är Bond FILM som ...ja, kanske var Bond bra en gång. Sean Connery & Ursula Andress, Live and Let Die med Paul McCartney, De ruggigt snygga förtexterna, och den känske bästa Bondlåten, Galdys Knight the Pips med "License to Kill".
Sonen, som är 10 år , har fastnat för 007 och vi har glott igenom HELA James Bond DVD collection och jag märker att tiden verkligen har satt sina spår .Vet inte var jag ska börja men det som känner mest angeläget att kommentera är väl det här med alla "Bond-brudarna". Ni vet tjejer som himlar med ögonen och säger -" Oh, James" . Pinsamt. Jag blir generad över att jag en gång i tiden tyckte att dessa filmer var "rätt OK". Vill inte kännas vid det. Ångrar djup att jag ledde in sonen på denna bana. Hoppas att han hittar något annat att vurma för SNARAST . Innan han får några men för livet. Bond är bara en så oerhört trist typ! Hela konceptet känns så unket och förtvivlat förlegat. Man förvånas att han överlevt. Men idag verkar Bond mest handla om varumärken. BMW , Ericson och Sony. Logotyperna är viktigare än brudar och Dry Martinis. Tidstypiskt, men lika osexigt som den förlegade kvinnosynen. Den enda charm som jag kan se idag sitter i Sean Connerys snygga hatt (heter den feodora?)och det faktum att Bond- i Connerys gestaltning- hade en cigg så där nonchalant snyggt i mungipan. Som Frank Sinatra. Undrar om den Bond som Ian Flemming skrev om är annorlunda ?

onsdag, juni 01, 2005

Ännu mer Bosch - lika säkert som amen i kyrkan.

En ny Harry Bosch är ute i affärerna. Vilken i ordningen det är vet jag inte. Många är det. Och inte mig emot. "The Closers" heter historien denna gång. Jag trodde HB skulle pensioneras i och med "Lost Light". Det kändes så. Harry hittade sin fru och fick en dotter på köpet. Stadgad familjefar i Las Vegas. Kanske kunde han bli en välavlönad säkerhetschef på något av stans casinon och avnjuta sin ålderdom i staden som aldrig sover ? Kan tycka han var värd det efter allt elände. Men icke. Ett år senare var han åter i L-A, jagandes det gamla spöket Poeten. Jag gillar Connelly & Bosch, men dom borde ta det lugnare. Jag har f.ö alltid föredragit Harry Bosch serien framför Michael Connellys mer thrilllerbetonade böcker, typ just , Poeten.
MC är bra, men karln borde lugna ner sin utgivning något. Det blir ojämt och allt som oftast kan man läsa F I L M EN i hans böcker. Hollywood har redan gjort en del på Connellys böcker och mer lär det bli. "Poeten The Movie" väntar jag fortfarande på. Dock har Harry Bosch "klarat" sig från vita duken. Brukar fundera över vem som skulle gestalta Harry bäst ??? Harvey Keitel kanske ? Eller varför inte Robert Duvall ? Viktiga saker,det där med rollbesättning. Tänk så fel det blev med Jimmy Smiths i Leonards Glitz eller Alex Baldwin som Dave Robicheaux i Heavens Prisoner. För unga, för snygga. Inte mina "bilder" alls. Hörde förresten helt nyligen en "podcast" med Leonards agent. Han förklarade stolt att rollistan för Killshot nu började ta form. Mickey Rourke ska spela yrkesmördaren Bird. Helt O.K val. Diane Lane spelar den kvinnliga huvudrollen. Också bra. The Birds kumpan däremot, ungdomsbrottsligen "Richie" , spelas av...Justin Timberlake! Ärligt talat så är han ett oskrivet skådiskort för mig, men ...ja, ja , jag säger inte mer. Får väl trösta mig med att grymme Viggo Mortensen också har en större roll.
Nu ska jag ner och köpa boken, då bestämmer man själv hur Harry ser ut