måndag, juli 27, 2009

Dusty


Pridefestivalen hyllar i år Dusty Springfield, vilket känns helt logiskt.
Dusty är gayikon. Enligt mig - som visserligen är straight/hetero/icke-bög - så finns det väl ingen annan som uppfyller kriterierna så väl som Dusty ? Med undantag för Zarah Leander då....
Diva- Rebel- Tragik . Numera ser gayikonens kriterier lite annorlunda ut, det behöver inte vara "tragiskt" att vara annorlunda längre ( som tur är) Robin och Madonna ger ju absolut inte uttryck för någon tragik, ändå är de gayikoner.

Dusty då.
Som en av 60-talet största soulstjärnor med hits som Son of a Preacher Man, 24-hours to Tulsa, You dont have to say I love you , etc, etc. , var det förstås omöjligt att stiga ut ur någon garderob. Dusty förblev "hemlig" livet ut. Visst hade hon affärer med kända lesbiska kvinnor ( ffa i USA) , men hennes egna kommentarer var alltid; I like people, Man and woman. I am not gay , I am nothing. Innan hennes död tog sångkarriären ny fart tack vare samarbetet med Pet Shop Boys. Hon dog 1999 ( Cancer) samma dag som hon invaldes i Rock´n Roll Hall of Fame.

Dusty Springfield var en av de första att "vägra Sun City" , redan på sextiotalet kritiserade hon Sydafrikas raslagar vilket ledde till att hon utvisades ur landet. Det påstås i de många biografierna att hon hela livet brottades med konflikten mellan hennes katolska uppfostran och bisexualiteten, vilket skulle ha lett fram till en överkonsumtion av droger i olika former.
Andra biografier pratar om självmedicinering pga bipolaritet.
Hennes liv var förmodligen komplicerat, men än idag upptäcker nya lyssnare Dustys storhet; sången.
Har du inte lysnat på henne så gör det nu!
På YouTube finns förstås massor av klipp, bland annat en fantastisk snutt ( super-8 film) filmad av ett fan som råkar stötta ihop med Dusty Springfield i Hollywood 1967

Min Dustylista:
1- Son Of A Preacher Man
2- Tupelo Honey
3- Oh no! Not My Baby
4- 24 Hours To Tulsa
5- Anyone who had a Heart
6- So Much Love
7- What have I done to Deserve this
8- Take Another Little Piece of my Heart
9- In Private
10- You Dont Have to say..