tisdag, januari 19, 2010

Resandefolket- Bo Hazell

Journalisten och radiomannen Bo Hazell har skrivit den första och hittills enda breda skildringen av den minoritetsgrupp som för i tiden gick under den nedsättande benämningen "tattare".
Förr i tiden, förresten. Igår under den svenska Idrottsgalan hade Magnus Uggla den sällsynt dåliga smaken att beskriva Norge som "vårt Tattarland i väst. Sångtexten är visserligen gammal, den skrev under en annan tid, och visst kan jag förlåta Moltas Eriksson och Helmer Bryd för det klavertrampet.
Men 2010..Nä, det stinker faktiskt. Dåligt SVT,dåligt!
Faktum är att Norge - till skillnad mot Sverige- har gjort upp med sitt förflutna vad gäller diskrimineringen av de sk.tattarna.
( Jag slutar nu att skriva det ordet, folkgruppen heter resande). I Norge har statsmakten bett de resande om ursäkt för de övergrepp ( i form av tvångssterilisering, omhändertagande av barn etc ) som förekom fram till 1950-60 talet. Vi svenskar har ännu inte gjort motsvarande. Bo Hazells bok ger oss en inblick i vad det innebar att vara resande och hur denna grupp lyckats överleva fram till våra dagar. Man räknar med att 15-25 000 människor i Sverige är av resandeursprung. Ingen vet egentligen varifrån de resande härstammar och vi får i boken höra flertalet teorier. Bland annat tror vissa att de resande härstammar från soldater som följde de svenska trupperna hem efter krigen i Europa. Resandefolket är en välskriven, faktaspäckad och mycket intressant berättelse om landet vi lever i. Jag är ganska säker på att det stora flertalet inte känner till att vi i det här landet också har bedrivit något som närmast kan liknas vid etnisk rensning.

1 Comments:

At 1:30 em, Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 

Skicka en kommentar

<< Home