fredag, april 07, 2006

Fotboll

Inför Fotbolls VM så måste man givetvis läsa ett par - helst bra - böcker om denna älskade sport. Så resonerar i alla fall förlaget "Ordupplaget" och ger därför ut ett pocket-paket på tre titlar lagom till avspark. Som jag sagt tidigare så är Mats Hårds (aka Olle Svalander) bloggroman, "Konsten att fölora", mycket bra läsning. Nog sagt. Jag konstaterar bara att den är ohotad tabelletta i paketet. Läs vidare separat inlägg. (Arkivet:Oktober)
De övriga är inte så pjåkiga de heller. Debutanten (?) Mats Samuelsson (Hjältarna) har skrivit en intressant och mycket läsvärd berättelse - eller, tidsdokument- om bruksorten Åtvidaberg. Varför Åtvidaberg ? För de som inte minns, eller är för unga för att veta, så kan jag kort nämnna att den till synes obetydliga orten i Östergötland en gång på sjuttiotalet tillhörde Europatoppen i både fotboll och företagande. ÅFF och företaget Facit var , som det heter, på allas läppar. Sen gick det utför med bägge, men det är en fantastisk historia. Åshöjden , fast på riktigt. Klar tvåa, trots att den sackar en aning sista kvarten. Ralf Edström ger den t o m omdömet "Skitbra". Men han är i högsta grad part i målet. "Man behöver inte gilla fotboll" står det på omslaget. Kanske inte , men det underlättar , säger jag.

Petter Karlsson får man väl kalla för veteranen i trion. "Drömelvan" "Svennis" mfl. "Tredje Halvlek" ska handla om vad som händer när strålkastarljuset slocknat. Ett kärt ämne. Varför så många stjärnor går ner sig i misssbruk? Boken inleds med en gripande berättelse om svensken Säffle Andersson som efter att ha varit en firad skyttekung i Olympic Marsielle - och fortfarande räknas in bland klubben giganter- dog ensam och fattig. Vi får ta del av ytterligare några - om än inte lika tragiska så - liknande levnadsöden. Dessvärre håller den tråden inte hela vägen. Ibland känns det som om de utvalada fd. stjärnorna inte varit speciellt intresserade av att prata om sina missbruksproblem. Eller så finns det inga direkta "problem" att ta på. Ralf Edström och någon annan tillhör undantagen. Ralf är öppenhjärtlig och berättar om kariärrens upp och nedgångar. I Dan Corneliussons fall kan man ana en viss försiktighet. Likaså hos Gerd "The Bomber" Müller.

Fascinerande att läsa om småklubbsmentaliteten i en storklubb som Bayern München, som faktiskt bryr sig om sina gamla spelare. Müller ar ett sådant exempel. Petter Karlsson är dock en mästare på att rada upp anekdoter från sportens värld och påminna oss om hur det såg ut på,och omkring, fotbollsplanen på sjuttiotalet. För att inte tala om TV tävlingen "Superstars". I vissa fall tangerar Samuelsson och Karlsson varandera då mycket av naturliga skäl kretsar kring svensk fotbolll modell 1974. Åbys grabbar.