söndag, oktober 11, 2009

Tack Lars!

Lars Lagerbäck slutar. jag väljer att skriva slutar istället för avgå.
Det där ordet "Avgå" har ju sportmurvlarna förstört.
Alla ska avgå.
Att "Avgå" är liksom lösningen på alla problem. The final solution.
Lagerbäcks sista resa med det svenska landslaget, den mot VM i Sydafrika, tog slut igår och då fanns det heller ingen anledning att fortsätta.
Han har hela tiden sagt att den här turneringen (VM 2010) är han sista.
Hade Sverige kvalificerat sig hade han stannat över VM. Allt detta stod klart innan matchen mot Danmark.
Trots det finns det journalister som tycker att de " äntligen lyckats"; att Lagerbäck var tvungen att vika sig, ge sig för trycket etc, etc..som någon d-j öststatsdiktator.


Lagerbäck slutade enligt planen ( nåja, en match för tidigt, men det är oviktigt i sammanhanget)
Avgår är något annat. Avgår, det gör man "mitt i" . När man avbryter något som inte är slut, då, först då, avgår man.

Lars Lagerbäck var aldrig riktigt bekväm med murvlarna.
Hans företrädare, Tommy Söderberg, verkade ha lättare att överse med dem. Detta trots att de var än mer oförskämda mot honom. I alla fall mot slutet.
Lagerbäck fick nog mest skit för att han var tråkig. Och kunnig. Tråkig och kunnig är ingen bra kombination i dagens mediafixerade värld. Murvlarna hade svårt att glänsa, det var svårt att trumfa Lagerbäck. Dessutom var han - ffa mot slutet - en surputte och snäste av dem. Det går inte hem.

Sverige är en medelmåttigt fotbollsnation som ibland lyckas rubba de stora lagen tack vare disciplin och kollektiv styrka.
Trist ? Javisst, men inte desto mindre sant.
Vi är inte Spanien, Italien, England eller Argentina. Ändå lyckas vi ibland slå de här storheterna och då gör vi det på vårt "trista" svenska sätt och inte med offensiv fotboll och stort bollinnehav. Tyskarna däremot klarar vi sällan av, de är för lika oss..fast bättre. De är bättre på att tråka helt enkelt.

Men det duger inte längre att bara vinna mot "typ" Italien, man måste göra det snyggt också.
Det klarade aldrig Lagerbäcks landslag av.
Men kan vi verkligen kräva det ?

Jag beundrar Lagerbäck men det finns givetvis plumpar i protokollet. Sista säsongen innehöll ett par rejäla bottennapp pga oförmågan att göra mål på blåbärsnationerna Malta och Albanien. Trinidad-Tobago matchen i VM 2006 går inte heller till historien. Lagerbäck är en försiktig coach och, precis som Tommy Sandlin, inte den aktivaste i stridens hetta. Jag kan också förstå att journalister retade sig på hans tillknäppta attityd.
MEN
om någon förbundskapten i framtiden kommer att lyckas med det Lagerbäck gjort - att ta Sverige till 5 stora mästerskap i rad - så blir i varje fall jag överraskad. Glatt överraskad. Jag tror nämligen det blir mycket svårt.
Så; Tack för de här åren Lars . Tack för att vi fick vara med varje gång det begav sig, och hade inte Svenssons snurrfint med efterföljande skott tagit i stolpen så vete fan och vi inte fått uppleva -94 en gång till